Sezon infekcji poradnik rodzica

Poradnik rodzica. Jak zdrowo odżywiać dziecko w okresie infekcji?

W sezonie infekcji nietrudno o przeziębienie. Prawidłowe odżywianie pomoże uchronić Twoje dziecko przed infekcjami oraz wzmocni odporność jego organizmu.

Zimowy jadłospis:

Działanie napotne

  • Mimo, że w sezonie infekcji, najczęściej przypadającemu na okres jesienno-zimowy owoce i warzywa mają mniejsze wartości odżywcze, powinny być podstawą diety dziecka w ciągu całego roku.
  • Dobra rada: Przygotowując zupy, soki czy desery równie dobrze możemy skorzystać z mrożonek, które zachowują naturalne właściwości.

Produkty bogate w witaminę C

  • Dieta bogata w owoce i warzywa jest także szczególnie ważna ze względu na to, że są one głównym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu.
  • Dobra rada: Dołącz dziecku smaczne cytrusy, takie jak mandarynki czy pomarańcze, do drugiego śniadania.

Dbaj o różnorodność posiłków

  • W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć: mleka, przetworów mlecznych, produktów zbożowych (razowe pieczywo, makarony, kasze).
  • Dobra rada: Podając dziecku ryby lub orzechy włoskie, dostarczasz mu niezwykle cennych kwasów omega-3. Natomiast źródłem pełnowartościowego białka będzie chude mięso, np. drób lub cielęcina.

Podawaj odpowiednią ilóść płynów

  • Także w okresie jesienno-zimowym niezwykle istotne jest przyjmowanie przez dziecko odpowiedniej ilości płynów, w postaci niegazowanej wody mineralnej lub naturalnych soków.
  • Dobra rada: W okresie jesienno-zimowym słodkim urozmaiceniem będzie rozgrzewające kakao – idealne na chłodne wieczory.
Jakich produktów unikać w dziecięcym
jadłospisie?

Zdecydowanie należy ograniczać w diecie dziecka: słodycze, słone przekąski. Kaloryczne fast foody, frytki, gotowe dania mrożone i konserwowane zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które osłabiają siły obronne organizmu.