Poradnik rodzica. Jak zdrowo odżywiać dziecko w okresie infekcji?
W sezonie infekcji nietrudno o przeziębienie. Prawidłowe odżywianie pomoże uchronić Twoje dziecko przed infekcjami oraz wzmocni odporność jego organizmu.
Zimowy jadłospis:
Działanie napotne
Mimo, że w sezonie infekcji, najczęściej przypadającemu na okres jesienno-zimowy owoce i warzywa mają mniejsze wartości odżywcze, powinny być podstawą diety dziecka w ciągu całego roku.
Dobra rada: Przygotowując zupy, soki czy desery równie dobrze możemy skorzystać z mrożonek, które zachowują naturalne właściwości.
Produkty bogate w witaminę C
Dieta bogata w owoce i warzywa jest także szczególnie ważna ze względu na to, że są one głównym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu.
Dobra rada: Dołącz dziecku smaczne cytrusy, takie jak mandarynki czy pomarańcze, do drugiego śniadania.
Dbaj o różnorodność posiłków
W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć: mleka, przetworów mlecznych, produktów zbożowych (razowe pieczywo, makarony, kasze).
Dobra rada: Podając dziecku ryby lub orzechy włoskie, dostarczasz mu niezwykle cennych kwasów omega-3. Natomiast źródłem pełnowartościowego białka będzie chude mięso, np. drób lub cielęcina.
Podawaj odpowiednią ilóść płynów
Także w okresie jesienno-zimowym niezwykle istotne jest przyjmowanie przez dziecko odpowiedniej ilości płynów, w postaci niegazowanej wody mineralnej lub naturalnych soków.
Dobra rada: W okresie jesienno-zimowym słodkim urozmaiceniem będzie rozgrzewające kakao – idealne na chłodne wieczory.
Jakich produktów unikać w dziecięcym
jadłospisie?
Zdecydowanie należy ograniczać w diecie dziecka: słodycze, słone przekąski. Kaloryczne fast foody, frytki, gotowe dania mrożone i konserwowane zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które osłabiają siły obronne organizmu.